اگرچه با شنیدن نام اسرائیل بیشتر نام «موساد» به‌عنوان دستگاه امنیتی آن در ذهن‌ها می‌آید؛ اما موساد تنها یکی از سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی است و این رژیم سازمان‌های امنیتی متعددی دارد که هر کدام از آنها وظایف تخصصی‌ای بر عهده دارند:

۱. شعبه‌ی سیاسی آژانس یهود و سازمان هاگانا

در سال ۱۹۴۸ و بعد از اشغال سرزمین‌های فلسطین به دست صهیونیست‌ها، اسرائیل ۲ سازمان اصلی اطلاعاتی – جاسوسی در اختیار داشت. یکی از این سازمان‌ها «شعبه سیاسی آژانس یهود» بود. دومین سرویس جاسوسی رژیم، «هیئت اطلاعات سازمان هاگانا» بود که اولین هسته‌‌ی اساسی ارتش این رژیم محسوب می‌شد.

۲. آمان؛ دستگاه اطلاعات نظامی وابسته به ارتش

این سازمان در سال ۱۹۴۸ در دو بخش آمان یا اطلاعات نظامی و رامان یا ضداطلاعات نیروهای مسلح اسرائیل تشکیل گردید. این سازمان برای نخست‌وزیر و کابینه برآوردهای اطلاعات ملی، گزارش‌های روزانه اطلاعاتی، برآورد احتمال خطر وقوع جنگ، مطالعات هدفمند بر روی کشورهای عربی، و شنودهای مخابراتی را تهیه می‌کند.

۳. شاباک؛ دستگاه امنیت داخلی

آژانس امنیت اسرائیل (شاباک یا شین بِت)، نام سازمان اطلاعات و امنیت داخلی در اسرائیل است که مسئولیت جمع‌آوری اطلاعات مربوط به داخل مرزهای اسرائیل، مناطق خودمختار فلسطینی و همچنین خنثی‌سازی فعالیت‌های انتحاری را بر عهده دارد و نفوذ آن در کابینه‌ی رژیم با سرویس‌های امنیتی دیگر قابل‌مقایسه نیست.

۴. موساد؛ دستگاه امنیت خارجی و مأموریت‌های ویژه

مؤسسه‌ی مرکزی اطلاعات و امنیت خارجی یکی از مهم‌ترین اجزای دستگاه امنیتی رژیم صهیونیستی محسوب می‌شود که به‌عنوان یک سازمان جاسوسی بزرگ مسئولیت جمع‌آوری اطلاعات نظامی و غیرنظامی و انجام عملیات سری و امنیتی در خارج از مرزهای اراضی اشغالی را بر عهده دارد. یکی از مهم‌ترین برتری‌های موساد به فناوری اطلاعات آن مربوط می‌شود؛ این سازمان از ابر کامپیوترهای پایگاه داده‌های معروف به پرومیس که قادر به ذخیره‌سازی و بازیابی اطلاعات بسیار زیادی است، برخوردار است.

۵. سرویس اطلاعاتی نیروی هوایی و دریایی

این سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی به یگان‌های کوچک و بسیار تخصصی تقسیم می‌شود که بر عملیات‌های دریایی و هوایی اسرائیل نظارت دارد و مسئولان ارشد آن مسئول ارائه‌ی گزارش‌ها از وضعیت نیروی هوایی و دریایی رژیم و تحرکات دشمن در این زمینه به ستاد ارتش هستند.

۶. مؤسسه مطالعاتی «شیلواح»

علاوه بر سازمان‌های امنیتی و اطلاعاتی ذکر شده، مؤسسات مطالعاتی نقش به‌سزایی در تعیین رویکردهای دستگاه‌های امنیتی آن دارند که یکی از آنها موسسه‌ «شیلواح» است. این مؤسسه به ۶ بخش تقسیم می‌گردد و حوزه‌های مختلف (مصر، سوریه، سودان، ایران و روابط عربی) را پوشش می‌دهد.

۷. اداره اطلاعات و تحقیقات وابسته به پلیس

سرویس اطلاعاتی پلیس اسرائیل یک سرویس جاسوسی دیگر محسوب می‌شود که عمده‌ی مسئولیت آن حمایت از شهرک‌نشینان صهیونیست و انجام عملیات‌های خیابانی ضد فلسطینیان است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *