تولد فرزند در هر خانواده اتفاقی منحصربهفرد است اما ممکن است برای فرزند بزرگتر این ماجرا تبدیل به کابوس شود. نوزادان از چهارده پانزده ماهگی حسادت را درک میکنند و این حس ممکن است حتی زمانی که مادرها به نوزاد دیگری توجه نشان میدهد رخ دهد. به همین علت در کمترین فاصلهی سنی میان دو فرزند نیز ممکن است والدین شاهد حسادت باشند.
حسادت نسبت به عضو جدید خانواده به دو صورت در رفتار کودکان مشاهده میشود، یا کودک با نارضایتی و پرخاشگری و حتی اعمال خشونت نسبت به نوزاد، این حس را نشان میدهد، یا اینکه با اعلام رضایت غلو شده سعی در کسب تأیید والدین دارد تا همچنان مورد علاقهی آنها باقی بماند. در چنین شرایطی نخستین کاری که والدین باید انجام دهند درک و همدردی با کودک است. آنها باید بدانند که این حس کودک طبیعی و بسیار منطقی است و اگر خودشان نیز جای او بودند به کودک دیگری که رقیب محبت و توجه پدر و مادر آنها شده است، حسادت میکردند.
چه باید کرد؟
۱. پیش از تولد فرزند جدید، با خواندن کتاب، تعریف قصه و انجام نمایش عروسکی موقعیتهای مشابهی که در آینده رخ میدهد را بازی کنید تا کودک آمادهی پذیرش عضو جدید خانواده شود. تغییراتی که قرار است با تولد نوزاد اتفاق بیفتد مانند تغییر جای خواب فرزند بزرگتر، فرستادن او به مهد، تغییر خانه و… را پیش از به دنیا آمدن نوزاد انجام دهید تا کودک، نوزاد تازه متولدشده را مقصر شرایط جدید نداند.
۲. انکار حسادت فرزندتان چیزی را حل نمیکند، از او بخواهید با شما در این رابطه حرف بزند و از ترسها و نگرانیهایش بگوید و شما تا آنجایی که امکان دارد، نگرانیهایش را برطرف کنید.
۳. کودک را مسئول کارهای کوچک نوزاد قرار دهید، مثلا مسئول بازی با او یا مرتب کردن و انتخاب لباس برای او یا هرکاری که با توجه به توانایی، کودک شما میتواند از عهده آن برآید.
۴. هیچوقت به کودک بزرگتر جملاتی مانند «تو دیگر بزرگ شدهای» یا «تو بزرگتر هستی و باید آرام باشی» و نظایر اینها را نگویید. کودک نباید با آمدن فرزند دیگر احساس کند که محدود شده است. بلکه شما باید با توجه به شرایط، زمان و مکان خواب و قرار گرفتن نوزاد در طول روز را مدیریت کنید تا فرزند بزرگتر محدود نشود.
۵. و نکتهی آخر اینکه بدانید این شرایط گذرا است و با بزرگتر شدن فرزندان همهچیز به خوبی پیش خواهد رفت. پس صبور و امیدوار باشید.
حدیثه افشار
بدون دیدگاه